Çocukken evde pişen gözlemenin kokusunu hepimiz hatırlarız; tavada cızırdayan hamur, eriyen peynirin kokusu… Biz de o anıları Saledo mutfağına taşıdık.
Yeşil Muz Unu ve karnıyarık otu tozuyla hazırladığımız bu glütensiz gözlemeyi, içindeki peynirli harçla hem hafif hem de doyurucu bir hale getirdik. Çay saatlerinde ya da hızlı bir öğünde sofralarınıza nostaljik bir tat katmak için birebir.
Malzemeler
100 g (1 + 1/3 çay bardağı – 100 ml) ya da 10 yemek kaşığı Saledo Yeşil Muz Unu
10 g (2 dolu tatlı kaşığı) karnıyarık otu tozu
2 g (½ tatlı kaşığı) tuz
15 ml (2 yemek kaşığı) zeytinyağı
125 ml (1 çay bardağı) su (ya da ½ su bardağı + 2 yemek kaşığı)
İç Harcı
50 g (3–4 yemek kaşığı, rende) beyaz peynir
50 g (6–7 yemek kaşığı, rende) kaşar peyniri
Yapılışı
Bir karıştırma kabına yeşil muz unu, karnıyarık otu tozu ve tuzu ekleyip karıştırın.
Üzerine ılık su ve zeytinyağını ekleyin. Spatula yardımıyla eze eze hamur haline getirin. (Gerekirse elinizle yoğurabilirsiniz; hamur kolay toparlanacaktır.)
Hamuru streç film ile sarıp 5–10 dakika buzdolabında dinlendirin.
Dinlenen hamuru merdane yardımıyla açın. Açtığınız hamurdan yuvarlak şekiller çıkarın (bir kase ya da yuvarlak kalıp kullanabilirsiniz).
Her yuvarlak hamurun ortasına iç harçtan koyun ve D şeklinde kapatın.
Gözlemeleri önlü arkalı olacak şekilde yanmaz, yapışmaz tavada pişirin.
Hamuru açarken yapışmayı önlemek için tezgâhı ve merdaneyi mısır nişastası ile unlayın. Bu yöntem, çatlama ve kırılmaları da en aza indirir.
Hamuru toparlarken zorlanırsanız 1 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz.